Karat büyüklük değil ağırlık birimidir. Bir karat (1ct) 200 miligram ağırlığındadır (bir gramın beşte biri) ve 100 noktaya bölünmüştür, yani 50 nokta yarım karat ya da 0.50 karat olarak tanımlanır. Karat ağırlığı elmasın değerine karar verirken en dikkat edilen faktördür, ama unutmamak gerekir ki aynı büyüklükte iki taş, dört ana özelliğin diğer üyelerine dayanarak çok farklı değerlere sahip olabilirler. Buna ek olarak, karat ağırlığı elmas değerini orantısal olarak etkilemez, taş ne kadar büyükse, karat başına maliyet ters orantılı olarak düşer.
YUVARLAK KESİM ELMASLAR
AĞIRLIKLARI VE EŞDEĞER ÇAPLARI
ELMAS NOTLAMA RAPORU
Elmas notlama raporu (sertfikası), değerli taş ticareti laboratuarları tarafından yapılır ve genellikle bir karat üzerindeki nadir üstün kalitedeki taşlar için kullanılır. GIA aynı zamanda bir karatın altındaki taşlar için Diamond Dossier kullanır. Daha küçük elmaslar genellikle saygın mağazaların kendileri tarafından sertifikalanır. Notlama raporunun amacı taşın gerçek olduğunu onaylamak, kalite, güzellik, ağırlık ve sonuç olarak değeri etkileyen önemli faktörlerin her birini değerlendirmektir. Raporun içerdiği bilgiler taşı tanımladığı için
sigortalama hususları için de bu raporlar büyük önem taşır. Ek olarak her sertifika, notlama laboratuarının veri tabanına gönderilen farklı numaralara sahiptir.
Birçok farklı elmas notlama laboratuarı arasında en saygın ve iyi bilinenler şunlardır: GIA (Değerlitaş bilimi Amerikan Enstitüsü), IGI (Enternasyonal Değerlitaş Bilimi Enstitüsü), AGS (Amerikan Değerlitaş Topluluğu), HRD Antwerp (Değerlitaş Enstitüsü), EGL (Avrupa Değerlitaş Laboratuarı), ve DCLA (Avustralya Elmas Sertifikasyon Laboratuarı).
Bu elmas notlama laboratuarlarının hepsinin kendi kriterleri ve elmasları notlama metodları vardır, fakat hepsi GIA elmas notlama sisteminden uyarlanmıştır çünkü diğer laboratuarların hepsi GIA sisteminin evrensel olarak kabul edildiğini bilirler.
Bu notlama laboratuarlarından alınan her sertifikanın doğru, güvenilir ve gerçek olduğu düşünülür.
ELMAS FLORENSANSI
Floresans, kaliteli mücevherlerin %35’nin, doğal gün ışığı ve bazı yapay ışıklar olan ultraviole (UV) ışık altında korlaşmasına yol açar.
Elmasların %95’inden fazlasının florensansında görülen renk mavi, ya da yaşil, sarı, turuncu renklerine yakındır, bazen bu renklerin kombinasyonları da görülebilir.
Floresans, elmas kristal yapısındaki nitrojen ve diğer yabanı maddelerin varlığından oluşur ve elmas sertliği ya da sağlamlığı üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
Floresans, renk dışında sertliğe göre de değişir—GIA notlama raporlarında tanımlandığı üzere; belirsiz, orta, sert, çok sert. Floresans rengi ve yoğunluğu, elması tanımlarken yardımcı olabilecek ek özelliklerdir
GIA araştırmaları göstermiştir ki, elmasların büyük çoğunluğunda, floresans sertliğinin görüntü üzerinde farkedilir bir etki bırakmamaktadır. Fakat yine de çoğu kişi, orta ile sert arası floresansa sahip elmasları tercih ederler. Çok nadir durumlarda, çok güçlü mavi floresans olan elmaslar, bulanık ya da yağlı bir görüntüye sahip olabilirler, bu özelliğe sahip taşlar daha az arzulanır. Elmas floresansı doğal bir olgudur ve en doğru hüküm, her elması kendi görsel değerine göre yorumlamaktan geçer.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder